Kosgeb Girişimcilik
Kosgeb Girişimcilik Programının Sağladığı Destekler
Kosgeb, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın kısaltılmış ismidir. Kosgeb 1990 yılından itibaren iş fikri olan yatırımcılara devlet desteği sunan bir kuruluştur. Yeni iş kuracak girişimcilere geri ödemesiz hibe kredi desteği ve işini büyütmek isteyen işletmelere geri ödemeli faizsiz kredi imkânları sunuyor. Genç girişimciler için destek sağlayan Kosgeb ülkenin büyük bir sorunu haline gelen işsizlik için çözüm oluşturabilecek girişimci destek programını geliştirmiştir. Yeni girişimcilerin kuracağı başarılı işletmelerin katma değer yaratarak ülke ekonomisine faydalı olmaları amaçlanır. Yeni bir iş fikri olan küçük ve orta ölçekli bir işletme kurmak isteyen genç girişimciler için Kosgeb büyük oranda destek oluyor.
Kosgeb Destekleri Kimler Faydalanabilir?
Kosgeb’in sunduğu girişimci desteklerinden faydalanabilmek için bazı şartlar aranır. Belli şartları taşıyan kişilere Kosgeb desteği sunulur. Bunlar;
*18 yaşını doldurmuş TC vatandaşı olmak,
*Kosgeb girişimcilik belgesini almış olmak,
*Kosgeb veri bandına kayıt yapmak,
*Kobi beyannamesinin doldurulması ve onay alması,
*İş planı hazırlanıp sunulması.
Bu aşamaları tamamlayan herkes Kosgeb desteklerinden faydalanabilir. Kosgeb desteğine başvurmadan önce Kosgeb’in düzenlediği girişimcilik kurslarını tamamlayarak girişimci sertifikanızı almış olmanız gerekir. Kosgeb veri bandına web aracılığı ile kayıt yapabilirsiniz. Kobi beyannamesini doldurarak işletme bilgilerinizi girmeniz gerekir. Kosgeb uzman ekibi tarafından incelenen başvuru ve beyannamenizin sonucu size bildirilir. Sonrasında iş planınızı hazırlamaya başlayabilirsiniz. İş planı kuracağınız işi tüm detayları ile açıklayan bir proje şeklinde olmalıdır. İş planı onay almadan Kosgeb desteği alamazsınız. İş planınız onaylandıktan sonra kurula katılıp geçtikten sonra giderlerinizi ve faturalarınızı Kosgeb’e sunarak destek talebinde bulunabilirsiniz. Tüm bu aşamaları kendi çabanız ile gerçekleştiremeyeceğinizi düşünüyorsanız Kosgeb danışmanlık hizmeti veren bir uzmandan yardım alabilirsiniz.
Kosgeb’in Örgün Öğretim Öğrencileri İçin Düzenlediği Yarışmalar
Yükseköğretim kurumlarında okuyan öğrenciler aldıkları girişimci dersi üzerinden KOSGEB tarafından çeşitli yarışmalar düzenlenmektedir. Yarışmalarda hazırlanan tüm iş planları arasından ilk üçte derece alan öğrencilere işletmeleri kurmak şartı ile ödül veriliyor. Bu ödül çerçevesinde en başarılı olarak görülen iş planına verilecek olan ödül 25.000 TL’dir. İkinci olarak iş planı üzerinden ödül kazanan öğrenciye 20.000 TL ödül veriliyor. Üçüncü olan iş planı için ise 15.000 TL ödül verilmektedir. Bunlara ek olarak KOSGEP tarafından düzenlenmiş olan yarışma ya da kurum tarafından uygun bulunan yurt içinde ve yurt dışında diğer kurumlar tarafından düzenlenen yarışmalarda çeşitli ödüller verilmektedir. Bu yarışmalarda da ilk üçe giren iş fikirleri Türkiye’de kurmayı düşündükleri işletme ya da işletmeleri ile başvurmaları gerekmekte ve bunun sonucunda da 100.000 TL ödül kazanabilmektedirler.
Kosgeb’den Genç Girişimci Desteği Alabilmeniz İçin Bilmeniz Gerekenler
Kosgeb desteği alarak bir iş kurmaya karar verdiğinizde öncelikle bilmeniz gereken bazı unsurlar vardır. Öncelikle Kosgeb girişimcilik belgenizi kesinlikle almış olmanız gerekir. Eğer belgenizi almadan iş başlangıcı yapmışsanız Kosgeb desteği alamazsınız. İşletmenizi açarken yapacağınız tüm harcamaları önce kendiniz yaparsınız daha sonra faturalarını Kosgeb’e sunarak belirlenen yüzdelerini geri alırsınız. Bu süreçte yaptığınız tüm harcamalar ve işyeriniz için aldığınız tüm demirbaş malzeme için mutlaka fatura alınız. Fatura ile belgelendirmediğiniz giderleriniz kesinlikle ödenmez. İşyerinizin kuruluş giderlerini de aynı şekilde mutlaka belgelendirmeniz gerekir. Kuruluş giderlerinden faydalanabilmeniz için gerekli belgelerinizin olması gerekir. Faturalarınızda bulunan KDV oranı Kosgeb tarafından ödenmeyecektir bunu bilmenizde fayda vardır. KDV oranı düşülüp kadınlar için %70’i erkekler için %60’ı hesaplanarak size ödeme yapılacaktır. İşyerinizi ilk kurduğunuzda hemen destek gelecek beklentisi ile işe başlamayıp sizi birkaç ay idare edecek finansmanı sağlayarak işyerinizi açmalısınız. Zira faturalarınızı sunduktan sonra bazen bir ay bazen üç ayda ödeme yapılır. Kosgeb desteği aldığınızda 3 yıl süre ile işyerini devredemeyeceğinizi, kapatamayacağınızı ve işletmek zorunda olduğunuzu da bilmenizde fayda vardır. Bu süre içerisinde hiçbir demirbaşınızı satamazsınız, bozulsa bile saklamaya devam edin. İş sonlandırma tarihinde her biri kontrol edilecektir.
Genç Girişimciler İçin Kosgeb Desteği Almanın Avantajları
Yeni bir iş fikriniz var ve bir işyeri açmak istiyorsunuz fakat finansal kaynağınız yok ya da çok az ise Kosgeb destekleri çok faydalı olacaktır. Yeni kuracağınız iş için banka kredisi kullansanız bile birkaç ay içinde Kosgeb ödemesi ile işinizde emin adımlarla yükselme şansınız olacaktır. Kosgeb hibe kredi geri ödemesiz olduğundan yeni bir iş kurmak için devlet size sermaye sağlamış olacaktır. Kosgeb’in sunduğu hibe desteğin en büyük avantajlarından biri de 2 yıl boyunca elektrik, su, telefon, kira ve çalışan giderlerinizin belli bir yüzdesini ödüyor olmasıdır. Bu oran diğer hibelerde olduğu gibi erkek ve bayanlar için aynı şekilde olacaktır. Giderlerinizin büyük bir kısmının devlet tarafından karşılanıyor olması 2 yıl içinde işinizi oturtup kazançlı duruma geçmenize hatta işinizi geliştirip büyütmek için bir fırsat yakalamanıza vesile olur. Kosgeb fırsatlarından faydalanarak kendi işinizin patronu olma avantajını yakalamış olursunuz.
Genç Girişimci İçin Kosgeb Fırsatları
Ülkemizin en büyük sorunlarından biri olan işsizlik engeline takılıp iş bulamayan ya da çok güzel bir iş fikri olan ve kendi işinin patronu olmak isteyen genç girişimciler için Kosgeb çok güzel fırsatlar sunuyor. Kosgeb hibe desteği geri ödenmeyen bir sermayedir. Bu da sermayesi olmayan fakat yeni bir iş kurmak isteyen kişiler için büyük bir fırsattır. Yeni iş kurarken yapılan tüm kurulum masraflarınız, işyeriniz için aldığınız demirbaş malzemeler ve 2 yıl boyunca faturalarınız Kosgeb tarafından ödeniyor. Yeni bir iş kurarken bu fırsatlar sizin için harika bir fırsat kapısı açıyor. Sıfır sermaye ile iş dünyasına atılıp yükselme şansını Kosgeb ile yakalayabilirsiniz. İşinizi kurduktan sonra geliştirmek ve büyütmek istediğinizde yine Kosgeb’e başvuru yapıp faizsiz 100.000 TL kredi alma şansınız sektörünüzde hızla ilerlemenizi sağlar. Kazançlı ve büyüme fırsatı olan bir iş fikriniz varsa işletmenizi kurup geliştirmek için Kosgeb fırsatlarından faydalanabilirsiniz.
Genç Girişimciler Kosgeb Desteği İçin Hangi Aşamalardan Geçmelidir?
Genç girişimcilerin Kosgeb desteklerinden faydalanabilmeleri için ilk yapmaları gereken Kosgeb girişimcilik kursuna katılarak belgelerini almalarıdır. İşkur’a başvurarak açılacak Kosgeb girişimci kursuna katılarak ilk adımı atabilirsiniz. Sonrasında kurs belgeniz ile Kosgeb veri tabanına web aracılığı ile kayıt yaparak bir Kosgeb şifresi alırsınız. İş fikrinizi hayata geçirmek için yapacağınız tüm işlemler için işletmenizin kurulmuş olması gerekiyor. Bu nedenle bir muhasebeciye giderek işletmenizin kurulumu ile ilgili yardım alın. Kurulan işletme bilgileriniz ile Kosgeb kobi beyannamesini doldurup sunun. Beyanname incelendikten sonra Kosgeb yetkilileri size geri dönerler. Bu aşamada iş planınızı hazırlamaya başlayabilirsiniz. Kuracağınız iş ile ilgili tüm ayrıntıları en gerçekçi belirgin bir şekilde belirterek ayrıntılı bir iş planı hazırlayın ve sunun. İş planınız kabul edildikten sonra artık işyerinizi kurup faturalarınızı Kosgeb’e sunarak destek talebinde bulunabilirsiniz. Tüm bu aşamaları başarmanızın zor olduğunu ya da çok zor olacağını düşünüyorsanız Kosgeb danışmanlık hizmetleri veren bir firmadan yardım alabilirsiniz.
************
https://www.hibevetesvik.com/kosgeb-destekleri
Kosgeb Destekleri ile işletmenizin desteklenen sektörler arasında yer alması durumunda 360.000 TL’e kadar geri ödemesin Hibe alabilirsiniz.
–
https://www.hibevetesvik.com/application/views/frontend/images/upload/7e6ddd9de1e035297974eb8533a98896.jpg
Kosgeb Destekleri
Kosgeb Destekleri
KOSGEB açılımı Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’dır. Halk arasında ise kısaltması ile yani KOSGEB adı ile bilinen bir kurumdur. Yeni ismiyle Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olarak görevini yerine getirmektedir. KOSGEB ‘in kuruluşu 1990 yılında tamamlanmıştır.
Ülkemizde sosyal ihtiyaçların ve ekonominin karşılanabilmesi için orta ve küçük ölçekli işletmelerin etkisi ve sanayideki payını artırmak amacıyla kurulmuş bir kurumdur. Ayrıca KOSGEB, bu işletmelerin rekabet güçlerini ve seviyelerini artırma amacı da taşımaktadır. Bir diğer hizmeti ise KOBİ’lerin rekabet düzeyini artırarak ve ihracat, kurumsallaşma ve Ar-Ge gibi mevzularda kendilerini geliştirmelerine yardımcı olmaktır.
KOSGEB Hangi Alanlarda Kredi Desteği Vermektedir?
KOSGEB ‘in kuruluş amaçlarından biri de yatırımcıya, sanayiciye, esnafa, işletmelerini büyütmek ve girişimci kadınlara iş yeri açmak için gerekli hibe ve kredi desteklerini vermektir. Bu noktada 100’den fazla büyüklü küçüklü alana yatırım desteği verilmektedir.
KOSGEB, daha çok sanayi ve teknoloji alanında kredi ve hibe desteği sunarken, küçük esnafa da zaman zaman doğrudan geri ödemesiz krediler vererek onların da üretimde aktif olmasına yardımcı olmaktadır. Yatırım yapmak istiyorum, KOSGEB’den kredi alabilirim diye soranların bu desteklerden yararlanabilmesi için KOSGEB’in NACE kodlarını kontrol edip, kendi üretim alanı ile ilgili olup olmadığına bakılması gerekmektedir.
KOSGEB Kredi ve Hibe Desteklerine Nasıl Başvuru Yapılır?
KOSGEB kredisi ve diğer desteklerinden yararlanmak isteyen esnaf, KOBİ’ler ve diğer girişimcilerin her biri ayrı ayrı yöntemler ile KOSGEB desteklerinden yararlanabilmektedirler. KOSGEB, çok büyük işletmelere, KOBİ’lere ve bunların yanında yeni iş yeri açacak olan girişimcilere kadar her kesime destek verebilmektedir. Bir KOBİ’nin KOSGEB kredisi başvurusu sonrası alacağı destek oranı ile bir esnafın alacağı destek oranı haliyle oldukça farklı olmaktadır.
KOBİ’ler KOSGEB Kredisine Nasıl Başvuru Yapabilir?
KOBİ’ler KOSGEB destekleri için öncelikle KOSGEB’e üye olmak zorundadırlar. Bunun için KOSGEB veri tabanına girip kayıt işlemlerinin tamamlanması gerekmektedir. KOBİ’lerin, KOSGEB veri tabanına giriş yaptıktan sonra vermiş oldukları bilgilerin doğru olması gerekmektedir. Bu işlemlerden sonra KOBİ’ler kendilerine özel olarak KOSGEB beyannamelerini doldurmalı ve bir iş planı hazırlamalılardır. İş planını KOSGEB’e sunarak kredi başvuru sürecini başlatmış olmaktadırlar. Süreç, bu kadar kısa bir süreçtir.
Esnaflar KOSGEB’e Nasıl Başvuru Yapabilir?
Esnafların KOSGEB başvuruları KOBİ’lere göre daha kolaydır. İşletme sahibi olan esnaflar, KOSGEB’e sadece dönemlik kredi destekleri için başvuru yapabilmektedirler. KOSGEB esnaf kredi ve hibeleri ile girişimcilik kredileri birbirinden oldukça farklıdır. Esnaf kredisi, hali hazırda vergiye tabi olan işletme sahipleri için geçerli iken, girişimcilik kredisi ise yeni iş yeri açacak olanlar için hazırlanmaktadır.
Yeni Girişimci Desteği Hangi Aşamalardan Oluşmaktadır?
Girişimci adayın Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini başarıyla tamamlayarak katılım sertifikasını alması,
· İşletmenin kurulması,
· Veri tabanına kayıt yapılması,
· KOBİ Bilgi Dokumanı, Beyannamesi ve eklerinin KOSGEB’e sunulması,
· KOBİ Beyannamesinin onaylanmasının ardından Yeni Girişimci Desteği Başvurusunun ve İş Planının online hazırlanması,
· Yeni Girişimci Desteği Başvurusu, İş Planı ve eklerinin kaşeli ve imzalı olarak KOSGEB’e teslimi,
· Başvurunun ön değerlendirmesinin yapılması ve uygun bulunması halinde Kurula sevk edilmesi,
· Kurul Toplantısının gerçekleştirilmesi,
· Başvurunun kabulü halinde işletmenin Yeni Girişimci Desteği Taahhütnamesinin teslimi ile destek sürecinin başlatılması,
************
https://www.hibevetesvik.com/iskur-personel
İşkur personel desteği kapsamında, çalışan sayınızın %30 kadar işletmenizde personel istihdamı sağlayabilirsiniz.
–
https://www.hibevetesvik.com/application/views/frontend/images/upload/b0e3131786a0ea3120cc9f5014ca900a.jpg
İşkur Personel
İşverenlere İŞKUR’un Sağladığı Destekler Nelerdir?
İstihdam konusunda fayda sağlamak amacı ile çalışan İŞKUR tarafından işverenlere destek olunmaktadır. Bu destek ile daha fazla istihdam sağlanması amaçlanır ve işsizlik oranı düşürülmeye çalışılır. İşverenler, işe aldığı her birey için maaş ve vergi öderler. Sigorta primleri ve benzeri ödemeler ile de çalışan her birey için birtakım giderler ortaya çıkar. Bu giderler nedeniyle de işverenler, daha az çalışan alabilmektedir ve bu durum da istihdamın azalmasına sebep olur. İŞKUR tarafından verilen destek ile daha fazla çalışan birey alımı yapılabilmektedir. Bu destek ile işverenlerin birtakım masrafları azalır ve istihdam edilen birey sayısı artar. IŞKUR, bu desteği ile birçok firmanın daha fazla çalışan almasına katkıda bulunur. Bununla birlikte bu işverenlerin daha rahat olmasını ve masraflarının azalmasını sağlar.
İstihdam oranının artması için bu destek çok faydalı olmaktadır. İŞKUR tarafından işverenler için birtakım masraflara destek olunur. Böylece istihdam oranı artar. Bu destek kapsamında işçilere ödenen prim miktarına destek olan İŞKUR, işverenlerin giderlerine yardımcı olmaktadır. Damga vergileri konusunda da destek olan İŞKUR, bu sayede istihdama olumlu bir şekilde etki eder. İşverenler için de rahatlık ve fayda sağlayan bu destekler ile oldukça yararlı bir iş yapılmaktadır. Gelir vergisi olarak alınan ücretler için de İŞKUR desteği bulunmaktadır. Bütün bu destekleri sağlayan kurum sayesinde işverenler daha fazla çalışan işe almaya sıcak bakmaktadır. İstihdama teşvik adı altında sunulan bu destekler ile istihdam oranına iyi bir şekilde katkı sağlanır. İŞKUR, sağladığı desteği birtakım koşulları yerine getiren firma ve çalışanlar için sunar. Aynı zamanda bu destek, kişi işe alındıktan sonraki belirli bir süre boyunca devam eder. İŞKUR’un işverenlere destek vermek için baktığı kriterlere bağlı olarak birçok kişi istihdam edilmiştir ve pek çok firma birtakım ödeme yükümlülüklerinden belirli bir süreliğine kurtulmuştur.
İŞKUR Tarafından İşverene Destek Verilirken İstihdam Edilecek Kişide Aranan Özellikler
İŞKUR tarafından işverenlere verilen destek itibari ile maddi olarak birtakım giderler karşılanır. Bu sayede işverenler daha çok işçi almaya yönelir. Daha fazla işçi alımı ile de istihdam oranı artar. İŞKUR, istihdama teşvik adı altında bu desteği ile oldukça yararlı bir iş yapmaktadır. İşverene kolaylık sağlayan kurum, işsiz kişiler için de daha fazla iş olanağı ortaya çıkmasını sağlar. Böylece bu destek ile istihdam konusunda olumlu bir artış yaşanır. Bu destekten yararlanabilmesi için birtakım koşullar vardır. Hem işçi hem de işveren için farklı koşullar bulunur ve bu koşulların sağlanması durumunda İŞKUR desteği alınır. Ankara danışma hizmetleri yardımıyla bu destekler hakkında bilgi alabilirsiniz.
Sigortalı olarak işe alınacak olan işçilerin önceki 3 ay boyunca herhangi bir işte 10 günden fazla sigortalılığı bulunmamalıdır. Bu koşul destek verilmesi için gereklidir. Aynı zamanda işe girecek olan kişinin, İŞKUR’a kayıtlı bir işsiz olması gerekir. İŞKUR’a kayıtlı olmayan işsizler için böyle bir destek verilmez. Bununla birlikte işe alınan kişinin 1 Ocak 2018 ve 31 Aralık 2020 tarihleri arasında bir özel sektör işvereni tarafından işe alınması gerekir. İŞKUR tarafından verilen destekten yararlanabilmesi için işe alınan kişinin bu özelliklere sahip olması gerekir. Bu koşulları sağlamayan çalışanlar için İŞKUR tarafından destek verilmez. Sadece koşulları sağlayan kişilerin işe alınması durumunda İŞKUR desteği verilir. Kurumun destek vermesi için işveren firmada da birtakım özelliklere ihtiyaç duyulur. İşverenler de gerekli koşulları sağladığı takdirde İŞKUR desteğinden faydalanabilir.
İŞKUR Hangi Firmalara Destek Vermektedir?
İŞKUR tarafından işverenlere birtakım destekler verilir ve bu sayede istihdamda artış sağlanır. İstihdama teşvik amacı ile verilen bu destek ile işverenler birtakım masraflardan kurtulur. Bu sayede daha fazla işçi alımı yapabilir. İşsiz kişiler ise daha fazla iş imkanına sahip olur. İŞKUR, işe alınacak kişide bazı koşulların sağlanması ile destek vermektedir. İşveren firmalar için de birtakım şartlar bulunur. Bu şartlar sağlandığı takdirde işveren firmaya destek sağlanmaktadır.
İŞKUR’un işverenlere destek vermek için aradığı şartların başında firmanın özel sektör işverenine ait olması gelir. Özel sektör firması sahibi olan işverenler farklı birtakım şartları da yerine getirdiği takdirde kurumun desteğinden yararlanabilir. Aynı prim ve hizmet belgeleri ise yasal olarak SGK’ya verilmiş olmalıdır. Bu belgelerin verilmemiş olması, destek alınmamasına sebep olabilir. Ayrıca sigorta primlerinin de düzenli olarak ödenmiş olması gerekir. Firmanın yasal ödeme süresi geçmiş olan sigorta primi ve idari para cezası ile bunlara tahakkuk eden gecikme cezaları bulunmamalıdır. Aynı zamanda firmada çalışan kişilerin sigortalı olarak bildirilmesi gerekir. Sigortalı olarak bildirilmemiş olan ve firmada çalışan kişilerin tespiti durumunda herhangi bir destek sağlanmaz. Bütün bu şartları yerine getiren firmalar İŞKUR’dan destek alabilir. Bu desteğin alınabilmesi için gerekli koşulları sağlayan firma, işe aldığı kişinin de gerekli şartları sağlaması halinde İŞKUR desteğinden belirli bir süre boyunca yararlanabilir.
İŞKUR Ne Kadar Destek Vermektedir?
İŞKUR tarafından firmalara verilen destek miktarı, sektöre göre değişmektedir. İmalat veya bilişim sektörü üzerinde faaliyetlerini sürdüren firmalar için günlük brüt asgari ücret tutarı ve sigortalının prim ödeme gün sayısı çarpılır ve bu sayıyı geçmeyecek şekilde, işe alınacak her bir sigortalı çalışan için 5412 TL’ye kadarki kazanç için ödenecek primler ile damga ve gelir vergisi karşılanır. Diğer sektörlerde ise prime esas olan kazanç alt sınırı üzerinden hesaplama yapılır ve bu hesaplama üzerinden tüm primler ile damga ve gelir vergisi karşılanır.
İŞKUR tarafından sağlanan bu destek ile işveren firmalar hem maddi açıdan kazançlı olur hem de firma bünyesinde daha fazla çalışan kişi bulunur. İşsizler ise bu destek sayesinde daha fazla iş imkanına sahip olmaktadır. Kurumun sağlamış olduğu destek ile istihdam oranı artmaktadır. İŞKUR’un aradığı şartlara sahip olan bütün işverenler bu destekten yararlanabilir. Bu destek sayesinde maddi olarak giderler azalır. Aynı zamanda iş gücü olarak artış sağlanır. İstihdama teşvik kapsamında Ankara KOSGEB ve İŞKUR gibi firmalar tarafından sıkça sunulan bu gibi destekler oldukça faydalı olmaktadır ve hem işçi hem de işveren için kolaylık sağlar. İŞKUR gerekli şartları sağlayan herkese belirli bir süre boyunca bu desteğini vermektedir.
İŞKUR Desteği Ne Kadar Süre Boyunca Verilir?
İŞKUR, işverenlere verdiği destek ile istihdam konusunda çok faydalı bir iş yapmaktadır. Birtakım koşulları yerine getiren firmalar, bu destekten faydalanarak hem maddi giderlerini azaltır hem de iş gücünü artırır. İŞKUR’un bu desteği belirli bir süre boyunca alınabilir. Destek 1 Ocak 2018 ve 31 Aralık 2020 tarihleri arasında olmak koşulu ile her bir sigortalı için 12 ay boyunca verilir. 18 ve 25 yaş arası erkeklerin istihdam edilmesi durumunda bu süre 18 aya uzamaktadır. Kadınlarda ise 18 yaşından büyük herkes için 18 ay boyunca destek verilir. Kuruma kayıtlı olan engelli bireyler için de 18 ay boyunca destek verilmektedir. İŞKUR tarafından işverenlere sunulan bu destek ile birçok firma maddi olarak yarar sağlar. Birçok işsiz kişi de daha kolay iş bulabilir. İŞKUR, istihdama teşvik amacıyla yaptığı bu destekler ile istihdama katkı sağlar.