• +90 542 408 0 850
  • hibevetesvik@gmail.com
  • Samsun, Türkiye
Kosgeb Danışmanlığı
KOSGEB Hibe Desteği Nasıl Alınır?

KOSGEB Hibe Desteği Nasıl Alınır?

KOSGEB iş kurmak isteyen, girişimcilerin, geni bir işin mali yükünü bölüşen ve onları ekonomik anlamda desteklemeyi amaçlayan girişimcilik destek programıdır. Bu programdan yararlanmak için öncelikle yapılması gereken; yapmak istediğiniz işin ne olacağına karar vermek ve bu işi projelendirmektir. KOSGEB programını hayata geçirmek için ve yapılması gereken birtakım prosedürler vardır. Bu prosedürler yerine getirildikten sonra hibe desteği almak sanıldığı kadar zor olmayacaktır.

KOSGEB Hibe Desteği Nasıl Alınır?

Geleneksel girişimci destek programında hedef işletmelerin en zorlu olan kuruluş yıllarında desteklenmesidir. Bu destekler sayesinde istihdam teşvik edilmekte ve insanlar işletmelerini kurarken daha rahat şekilde hareket etme imkânı bulabilmektedirler. Geleneksel girişimci programı kapsamında kuruluş desteği olarak geri ödemesiz verilen destekler bulunuyor. Bu destekler bağlamında gerçek kişi statüsünde kurulan işletme için 5.000 TL, sermaye şirketi durumunda olan işletmeye de 10.000 TL verilmektedir. Performans desteği olarak ise geri ödemesiz şekilde, uygulama kriterlerine göre 40.000 TL destek verilir. Bunun yanında girişimcinin kadın, yaşlı, engelli, genç ya da şehit yakını olmasına göre 10.000-50.000 arasında destek verilir.

KOSGEB Girişimcilik Eğitimi

KOSGEB’in hibe kredisi ve desteğinden yararlanmanın bazı koşulları bulunmaktadır. İlk yapılması gereken uygulamalı girişimcilik eğitimi sertifikası alınması gerekmektedir. Bu eğitim süresi 70 saattir. Üniversite eğitiminiz varsa ve üniversitede 56 saatin üzerinde girişimcilik dersi görenler bu eğitim programına katılmadan direk girişimcilik sertifikası almaya hak kazanmış oluyorlar. Normal koşullarda eğitim 4 aşamada gerçekleşmektedir. 4 aşamada verilen eğitimlerin tamamının aynı kişi tarafından verilmesi koşullardan biridir.

Eğitim süresi, minimum 56 saat maksimum 70 saattir. Bu eğitimlere katılma zorunluluğu bulunmaktadır. En az 56 saatlik kısmına mutlaka devam edilmesi gerekmektedir. Eğitimlere kabul edilen kişi sayısı en fazla 30 kişi olduğundan bu eğitim programı takviminin doğru takip edilmesi gerekmektedir. Başvuru talepleri fazla olduğundan, eğitim programına dâhil olmak için ön kayıt yaptırılması gerekmektedir. Eğitimin ardından sertifika aldıktan sonra şirket kurma aşamasına geçilmektedir.

Yapılmak İstenen İşin Plan Ve Projelendirilme Aşaması

Eğitim sertifikasını aldıktan sonra, şirketi kendiniz kurmanız gerekmektedir. Bunun için gerekli olan mali kaynağa sahip olmanız gerekmektedir. Hibe destek kredisi alamama ihtimalini göz önünde bulundurarak bu işe girişmekte fayda var. Girişimcilik sertifikası aşamasının ardından, yapılacak işin plan ve projelendirilmesi aşaması yer alıyor. Hazırlanacak iş planı, işin uzun vadeli sürecinde yol gösterici nitelik taşımaktadır. İşletme planı hazırlarken, yapılacak olan her ayrıntıyı, giderleri, kendini ne kadar zamanda amorti edebileceği ve bu iş yerinin kar edebilmesi için geçecek süreyi ve o süre içinde gerekli maliyet hakkında ayrıntılı bir plan sunulması gerekmektedir.

İşletme Planı Taslağı

· İş yeri ile ilgili uzun ve ayrıntılı bir özet taslağı hazırlanmalı, bu taslakta nelere ihtiyaç duyulacağı ayrıntılı anlatılmalıdır.

· Bu iş için ne kadar mali kaynak gereklidir

· Müşteri portföyünün nasıl oluşturulacağı

· İşin uzun vadeli sürecinde müşteri ilişkilerinin nasıl canlı tutulacağı ve yeni fikirlerin oluşturulması

· İş kurulduğu andan itibaren yaşananlar

· Olumlu gelişmeler ve kazanç

· Bundan sonraki süreçte beklentiler nelerdir?

· Hangi ürünlerle başlandı bu ürünlerin çeşitliliği ve daha fazla gelişmesi için projeler

· Satılacak ürünlerle ilgili bilgiler

· Benzer iş yerlerinden farklılıklarınız

· Açılacak iş yerinin riskleri ve kriz durumlarında alınabilecek önlemler nelerdir.

Buna benzer tüm bilgilerin ayrıntılı olarak belirtileceği bir iş planının PDF formatında hazırlanıp sunulması gerekmektedir.

Hibe Destek Başvuru Süreci

Yukarıdaki planı hazırladıktan sonra, diğer gerekli belgeleri de ekleyerek başvuruyu KOSGEB birimine teslim etmek gerekmektedir. Bu başvuru değerlendirilip bu plan kurula sunulur. Kurul planı ayrıntılı bir biçimde inceler ve değerlendirir. Bu değerlendirme sonucu size bildirilir. Kabul edilebilir. Ret edilebilir veya eksik olduğu düşünülürse düzeltmeniz için tarafınıza gönderilir ve bir süre verilir. Kabul edilen başvurular KOSGEB veri tabanına kaydının yapılması gereklidir.

Bunun için, KOSGEB web sitesine girilerek bir kullanıcı adı ve şifre alınarak, beyanname doldurulur. Ardından, belgelerin asıl ve fotokopilerini KOSGEB’e teslim etmek gerekmektedir. Bütün bu işlemleri yaptıktan sonra, KOSGEB’den hibe destek başvurusu yapmaya hak kazanmış olursunuz. Böylece; makine ve teçhizat desteği kapsamında geri ödemesiz olarak 100.000 TL, orta teknoloji seviyesinde bir işletme için 200.000 TL ve çok daha yüksek teknoloji için ise 300.000 TL destek alınabiliyor. Aynı zamanda mentörlük ve danışmanlık için 10.000 TL destek veriliyor. Tüm bu desteklerin verilme oranı da %75 olarak belirlenmiştir.

Destek Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Destek başvurusu yaparken, gözden kaçırılmaması gereken durumlar şunlardır; KOSGEB başvurusu yapmak için, daha önceden bu ve buna benzer bir iş yerine sahip olamamak ve böyle bir iş yerine ait vergi mükellefiyetinin kesinlikle bulunmaması gerekmektedir. KOSGEB’e başvuran kişinin şahsına ait başka bir iş yerinin kesinlikle bulunmaması gerekmektedir. Şahsı dışında tüzel kişiliğe ait, bir iş yerinde veya şirkette hissenin tamamı veya hisse oranının %50 nin altında bulunması asla %50 nin üzerinde bir hisseye sahip olmaması gerekmektedir. Herhangi bir iş yerinde SGK lı olarak çalışmıyor olmak gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.